Czech English Deutsh
<div id='mbox' class='messageboxstyle'><i>Petrovské Plže - březen</i></div> <div id='mbox' class='messageboxstyle'><i>Sklepy Starý potok v Sudoměřicích - duben</i></div> <div id='mbox' class='messageboxstyle'><i>Baťův kanál ve Strážnici - Květen</i></div> <div id='mbox' class='messageboxstyle'><i>Sklepy Plže - Petrov</i></div> <div id='mbox' class='messageboxstyle'><i>Splavení Moravy</i></div> <div id='mbox' class='messageboxstyle'><i>Boží tělo ve Tvarožné Lhotě - červen</i></div> <div id='mbox' class='messageboxstyle'><i>Salaš Travičná nad Tvarožnou Lhotou v červnu</i></div> <div id='mbox' class='messageboxstyle'><i>Ovce na salaši</i></div> <div id='mbox' class='messageboxstyle'><i>Obecní den v Kozojídkách Pod Kříbem</i></div> <div id='mbox' class='messageboxstyle'><i>Krajina nad Kněždubem s oskorušemi</i></div> <div id='mbox' class='messageboxstyle'><i>Hody v Hroznové Lhotě - říjen</i></div> <div id='mbox' class='messageboxstyle'><i>Lučina v zimě, pohled na přírodní koupaliště</i></div> <div id='mbox' class='messageboxstyle'><i>Lučina v zimě</i></div>

 
Turistické informační centrum Strážnicko
Mapa regionu v databázi LEADER+
Žeraviny - aktuálně

Žeraviny

www.zeraviny.cz           telefon: 518 327 123  

 

Obec Žeraviny  leží na úpatí Bílých Karpat asi 7 km jižně od Veselí nad Moravou. Je to jedna z nejmenších obcí okresu Hodonín. První písemná zmínka je z roku 1447, kdy patřila do ostrožského panství a byla zapsána v majetku Mikuláše z Vojslavic. V obci žije 195 obyvatel.

Turistické zajímavosti

V obci se nachází několik stavebních zajímavostí. Je to zvonice z roku 1901, dále kaplička z 20tých let minulého století, zasvěcena P. Marii Lurdské. Na tak malou obec jsou zde raritou dva objekty bývalých mlýnů vystavěných na východním a západním okraji obce. Dominantou obce je kaple Sv. Alžběty, patronky obce, nově postavena díky rodákům žijícím v Kanadě a vysvěcena v roce 2001.  Kaple svaté Alžběty citlivě zapadá do vesnické zástavby obce. Je situována do parkové zeleně uprostřed vesnice a vytváří nepřehlédnutelnou dominantu Žeravin.

Myšlenka stavby kaple se datuje až do dob hluboké totality. V padesátých letech, v dobách největších komunistických represí, se rozhodla trojice mladíků ze Žeravin uprchnout do Ameriky. Jejich útěk byl dramatický a v kritických chvílích si tři uprchlíci slíbili, že pokud se vše podaří a jim se bude v cizině dařit dobře, nechají na poděkování Panně Marii za její pomoc a ochranu postavit v rodné vesnici kapli. Dva se opravdu dostali do Ameriky, jeden zůstal v Německu. Usadili se, oženili a o svém slibu napsali i domů.

Přešlo mnoho let. Padla komunistická totalita a v roce 1997 přišel na Obecní úřad do Žeravin dopis z Kanady. Jeden ze tří nezapomněl. V té době již penzista pan Martin Leták se svou manželkou Marií (původem z Rakouska) psali, že celý život zasvětili tomu, aby jednou splnili slib, který byl kdysi vysloven při přechodu západních hranic. Manželé Letákovi nabídli Žeravinám na stavbu Kaple svaté Alžběty – patronky obce, dar, který činil po převodu na české koruny 3 000 000 Kč. Částka stačila na celou stavbu, vnitřní interiér stál další 1 000 000 Kč, který byl shromážděn díky sbírkám a darům soukromníků, sousedních obcí, farností  a firem.

V obci se nachází další sakrální stavby. Je to Zvonice z roku 1901 nacházející se uprostřed obce, která je vyzdobena malbami lidového malíře Arnošta Brázdila. U hlavní silnice v obci najdeme kapličku P. Marie Lurdské z 20. let minulého století. Dalšími drobnými sakrálními objekty jsou socha tzv. Božského srdce u polní cesty jihovýchodně od obce, hřbitovní litinový kříž na kamenném soklu z roku 1887 a kamenný kříž z roku 1904 na návrší u silnice na Strážnici. Okolí obce Žeraviny je vhodné pro pěší turistiku a cykloturistiku. V obci můžete využít fotbalové, volejbalové a tenisové hřiště.

Obec spadá do Mikroregionu Strážnicko, které je známé bohatou kulturou, folklórem, zpěvem a tradicemi. Mikroregion Strážnicko je protkán hustou sítí kvalitních a značených vinařských cyklostezek, které spojují jak vinařské tak i kulturní lokality celého Strážnicka i Slovácka.


Vila Alžběta byla otevřena v roce 2010 a v současné době poskytuje komfortní ubytování pro projíždějící cyklisty. Hostům nabízíme ubytování a možnost zapůjčení 12 jízdních kol (s veškerým příslušenstvím a doplňky) a čtyřkolku. Pro sportovní využití slouží také posilovna, v zahradě objektu se nachází rybník, venkovní posezení s možností grilování a dětský koutek s bazénem.
Připravujeme ubytování ve stylovém srubu u rybníka s možností rybolovu.

Infrastruktura

V Žeravinách je obchod se smíšeným zbožím, fotbalové hřiště, hřiště pro volejbal a tenis a místní hřbitov. K dispozici pro kulturní a společenské akce je kulturní dům a knihovna.

Péče o veřejná prostranství a krajinu

Obec se pyšní prvenstvím v okrese Hodonín v komplexní pozemkové úpravě, jejíž součástí jsou zpevněné polní cesty pro zemědělskou techniku a nově vysázené větrolamy. Obec je členem DSO Mikroregion Strážnicko a ČOV Velička.

Připravované záměry

V rámci projektu LEADER bude v průběhu roku 2012 provedena Obnova sociálního zařízení a úprava zázemí KD – Žeraviny

 

 

|  Tisk  |  ZpětZpět