Czech English Deutsh
<div id='mbox' class='messageboxstyle'><i>Petrovské Plže - březen</i></div> <div id='mbox' class='messageboxstyle'><i>Sklepy Starý potok v Sudoměřicích - duben</i></div> <div id='mbox' class='messageboxstyle'><i>Baťův kanál ve Strážnici - Květen</i></div> <div id='mbox' class='messageboxstyle'><i>Sklepy Plže - Petrov</i></div> <div id='mbox' class='messageboxstyle'><i>Splavení Moravy</i></div> <div id='mbox' class='messageboxstyle'><i>Boží tělo ve Tvarožné Lhotě - červen</i></div> <div id='mbox' class='messageboxstyle'><i>Salaš Travičná nad Tvarožnou Lhotou v červnu</i></div> <div id='mbox' class='messageboxstyle'><i>Ovce na salaši</i></div> <div id='mbox' class='messageboxstyle'><i>Obecní den v Kozojídkách Pod Kříbem</i></div> <div id='mbox' class='messageboxstyle'><i>Krajina nad Kněždubem s oskorušemi</i></div> <div id='mbox' class='messageboxstyle'><i>Hody v Hroznové Lhotě - říjen</i></div> <div id='mbox' class='messageboxstyle'><i>Lučina v zimě, pohled na přírodní koupaliště</i></div> <div id='mbox' class='messageboxstyle'><i>Lučina v zimě</i></div>

 
Turistické informační centrum Strážnicko
Mapa regionu v databázi LEADER+
Mikroregion Strážnicko - popis

     Mikroregion Strážnicko vznikl sdružením deseti obcí – Strážnice, Sudoměřice, Petrov, Radějov, Tvarožná Lhota, Kněždub, Žeraviny, Kozojídky, Hroznová Lhota a Tasov. Strážnicko je součástí celku NUTS II – Jihovýchod. Náleží do Jihomoravského kraje, oblasti Slovácko a všechny obce v mikroregionu přísluší do okresu Hodonín.

    Účelem vzniku mikroregionu je společné prosazování záměrů, které přesahují rozsahem a významem každou účastnickou obec, ochrana životního prostředí a dosažení ekologické stability území. Dalším cílem je koordinace investičních akcí v zájmovém území a územní plánování v regionálním měřítku. Společným úsilím obcí je též zajišťování a realizace technické infrastruktury a zvyšování zaměstnanosti včetně vytváření podmínek pro investování v soukromém i veřejném sektoru. Významným cílem je podpora rozvoje cestovního ruchu.

     Mikroregion Strážnicko se vyznačuje typickým dolňáckým folklórem bohatých krojů a písní. Strážnicko je i svébytnou vinařskou oblastí kvalitních vín. Obce Strážnice, Kozojídky, Sudoměřice a hlavně Petrov vám nabízí možnost návštěvy a degustace v některém z vinných sklepů. Na květnatých loukách Bílých Karpat můžete sbírat hřiby i obdivovat množství vzácných druhů živočichů i rostlin včetně orchidejí. I díky nim je oblast součástí biosférické rezervace UNESCO. Území je velmi atraktivní pro pěší turistiku a cykloturistiku, nachází se zde řada pěších turistických tras a několik cyklistických stezek. Stezky se dále napojují a protínají s dalšími turistickými trasami z okolních mikroregionů a se sousedním Slovenskem. 

Stanovy Mikroregionu Strážnicko

|  Tisk  |  ZpětZpět