Czech English Deutsh
<div id='mbox' class='messageboxstyle'><i>Petrovské Plže - březen</i></div> <div id='mbox' class='messageboxstyle'><i>Sklepy Starý potok v Sudoměřicích - duben</i></div> <div id='mbox' class='messageboxstyle'><i>Baťův kanál ve Strážnici - Květen</i></div> <div id='mbox' class='messageboxstyle'><i>Sklepy Plže - Petrov</i></div> <div id='mbox' class='messageboxstyle'><i>Splavení Moravy</i></div> <div id='mbox' class='messageboxstyle'><i>Boží tělo ve Tvarožné Lhotě - červen</i></div> <div id='mbox' class='messageboxstyle'><i>Salaš Travičná nad Tvarožnou Lhotou v červnu</i></div> <div id='mbox' class='messageboxstyle'><i>Ovce na salaši</i></div> <div id='mbox' class='messageboxstyle'><i>Obecní den v Kozojídkách Pod Kříbem</i></div> <div id='mbox' class='messageboxstyle'><i>Krajina nad Kněždubem s oskorušemi</i></div> <div id='mbox' class='messageboxstyle'><i>Hody v Hroznové Lhotě - říjen</i></div> <div id='mbox' class='messageboxstyle'><i>Lučina v zimě, pohled na přírodní koupaliště</i></div> <div id='mbox' class='messageboxstyle'><i>Lučina v zimě</i></div>

 
Turistické informační centrum Strážnicko
Mapa regionu v databázi LEADER+
Slavnost oskeruší

Slavnost oskoruší - slavnost největšího ovocného stromu Evropy

"Proč právě oskoruše může mít svoji slavnost ? Protože je to nepřehlédnutelný užitečný velikán mezi ovocnými stromy a kdo si ji zamiluje žije v jejím stínu až do smrti."
Tak s tímto motem probíhají každoročně v sobotu po Velikonocích oslavy Stromu Slovácka, kdy je celý večer věnován oskoruším, vzácnému obřímu stromu Slovácka.
Místo konání není náhodné - akce probíhá přímo v oblasti největšího rozšíření oskeruší - na jihu CHKO Bílé Karpaty v obci Tvarožná Lhota vzdálené 5 km od Strážnice. Akce má v programu od 13.00 hodin představení fenoménu oskoruší jako vzácného a typického stromu Slovácka. Přednášky a postery jsou věnovány oskorušovým nej : v růstu stromů, v plodnosti, v léčivých účincích i v kvalitách dřeva, prostor bude dán i dalším vzácným ovocným dřevinám. Na akci je rozšířován spolek "Nositelé oskorušové tradice"a jsou pasováni zástupci obcí Slovácka i okolních oblastí. každoročně je zahajována soutěž "Oskoruše nejkrásnější", kde veřejnost začíná vybírat svou "Královnu oskoruší ", která je každoročně koncem září vyhlašována z došlých hlasů napodzimní slavnosti plodů: Oskorušobraní na Salaši Travičná.  Návštěvníci podnikají i večerní prohlídku části oskorušové stezky i nedaleké Muzeum oskoruší aby obejmuli některé z obřích stomů na oskorušové stezce. Degustaci více jak 100 vzorků oskorušových pálenek vždy doplňují destiláty řady dalších ovocných druhů, ale i degustace sušených a zavařených plodů a kuchařských receptů z oskoruší.
Program probíhá ve stylově vyzdobeném sálu KD za doprovodu cimbálové muziky, zpěvu sólistů a mužských sborů ze Slovácka. Vždy bylo zajištěno stylové občerstvení včetně zabijačkových specialit, tombola a samozřejmě poradna a prodej stromků oskoruší a dalších vzácných dřevin - dřínů, moruší či mišpulí. Vstupné je lidové 30 Kč.
Kdo má zájem představit své výrobky z oskoruší či oskorušovic ať se ozve pořadatelům měsíc před akcí.
Jako pozvánku na další ročník přijměte pár zajímavostí o oskoruších. Jeřáb oskeruše (Sorbus domestica) je mohutný a krajinářsky velmi dekorativní strom z čeledi Rosaceae. Oskeruše roste zvláště v jihovýchodní Evropě i Severní Africe. Nikde ve svém areálu rozšíření nevytváří souvislé porosty a roste roztroušeně ve světlých lesích. Oskerušová nej: Strom oskeruše je nejstarší a nejplodnější ovocný strom. I 300 letý strom plodí přes tunu ovoce. Je nejmohutnější druh jeřábu s největšími plody. Oskorušové dřevo je nejtvrdší z evropských dřevin. U nás na Strážnicku rostou největší Oskeruše na světě ! Jejich síla přejde i do vás !!!!


"Romantici sází růže, správní chlapi oskoruše"

Za pořadatele zdraví Mgr. Vít Hrdoušek a Josef Durna
Pořadatelé: Mužský sbor Tvarožná Lhota ve spolupráci se Sdružením INEX-SDA Bílé Karpaty, obcí Tvarožná Lhota s podporou Regionu Slovácko a Mikroregionu Strážnicko .
 

Poznámka pro redaktora:
Máteli li zájem zúčastnit se akce kontaktujte nás na email: bkarpaty@c-box.cz

 


 

 

|  Tisk  |  ZpětZpět