Czech English Deutsh
<div id='mbox' class='messageboxstyle'><i>Petrovské Plže - březen</i></div> <div id='mbox' class='messageboxstyle'><i>Sklepy Starý potok v Sudoměřicích - duben</i></div> <div id='mbox' class='messageboxstyle'><i>Baťův kanál ve Strážnici - Květen</i></div> <div id='mbox' class='messageboxstyle'><i>Sklepy Plže - Petrov</i></div> <div id='mbox' class='messageboxstyle'><i>Splavení Moravy</i></div> <div id='mbox' class='messageboxstyle'><i>Boží tělo ve Tvarožné Lhotě - červen</i></div> <div id='mbox' class='messageboxstyle'><i>Salaš Travičná nad Tvarožnou Lhotou v červnu</i></div> <div id='mbox' class='messageboxstyle'><i>Ovce na salaši</i></div> <div id='mbox' class='messageboxstyle'><i>Obecní den v Kozojídkách Pod Kříbem</i></div> <div id='mbox' class='messageboxstyle'><i>Krajina nad Kněždubem s oskorušemi</i></div> <div id='mbox' class='messageboxstyle'><i>Hody v Hroznové Lhotě - říjen</i></div> <div id='mbox' class='messageboxstyle'><i>Lučina v zimě, pohled na přírodní koupaliště</i></div> <div id='mbox' class='messageboxstyle'><i>Lučina v zimě</i></div>

 
Turistické informační centrum Strážnicko
Mapa regionu v databázi LEADER+
Využití plodů oskeruší

Oskeruše je významnou, ale opomíjenou ovocnou dřevinou. Plody oskeruší jsou velmi ceněny pro své obsahové složení. Jsou zdrojem cukrů (fruktózy 8 - 11,5 %, glukózy, sacharózy), organických kProduktyyselin, bílkovin, pektinů, taninů a minerálních látek (vápník, draslík, fosfor, hořčík, jód, bór, železo 0,76 – 0,94 % podíl). Z medicínského hlediska jsou oskeruše mírné diuretikum, laxans, antirevmatikum a vitaminiferum. Lidé žijící v oblastech, kde se oskeruše pěstují, často plody využívají v lidovém léčitelství.
Nejjednodušší a také nejzdravější způsob užívání je jíst zralé měkké, krémovité plody za čerstva. Myslí se také na doPlodybytek, ještě dnes se v mnohých krajích přidávají usušené a rozdrcené plody oskeruše do sena.
Dozrálé čerstvé plody jsou sladkokyselé, šťavnaté a výrazně aromatické. Po uležení jsou výborné pro přímou konzumaci, používají se také k výrobě kompotů a marmelád. Sušené mleté oskeruše slouží k posýpce pokrmů. Plody se také lisují, z jejich šťávy se vyrábí buď čisté oskerušové víno, nebo se přidává jako příměs při výrobě ovocných šťáv, moštů a vín, kterým zachovává původní jasné barvy a aroma (Německo). Uleželé plody slouží také k výrobě likérů nebo vysoce ceněné oskerušové pálenky. Směs pálenky s medem a bylinami je vhodná na léčení i prevenci nachlazení. V přírodě jsou plody oskeruše oblíbenou potravou ptáků a zvěře.

Průměrné látkové složení plodů jeřábu oskeruše (podíl v %)
(Staniševič 1986 a Sus 1999)

Voda 78%
cukry (glukóza 3%, fruktóza 10%!,sacharóza 2%) 15%
organické kyseliny (jablečná, vinná, citronová, parasorbinová aj.) 0,7%
vitamín C - kys. askorbová (40mg/100g) 0,04%
Celulóza 3,5%
Pektiny 2%
tanin (třísloviny) 0,5%
Bílkoviny 1,5%
minerální soli (Ca, K, P, Mg, I, B, Fe, Mn) 0,8%
 

|  Tisk  |  ZpětZpět